Placek a’la stek z czarnej soczewicy z sosem Murgh Makhani

A'la stek z czarnej soczewicy z sosem Murgh Makhani

Składniki (4-5 porcji)

Sos
składniki i przepis na sos znajdziecie tutaj

Steki
1 i 1/4 szklanki czarnej soczewicy
1 duża cebula, drobno posiekana
2 duże ząbki czosnku, drobno pokrojone
1 jajko
4 łyżki mąki plus dodatkowa do obtoczenia (obojętnie jaka mąka, śmiało może być bezglutenowa)
2 łyżeczki kuminu rzymskiego
2 łyżeczki Garam Masala
2 łyżeczki kolendry mielonej
1.5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
1 łyżka oleju rzepakowego, plus dodatkowa do smażenia

A'la stek z czarnej soczewicy z sosem Murgh Makhani

Wykonanie

Soczewicę wsypać do garnka, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować częściowo przykryte przez około 40 minut lub aż zmięknie. Następnie odcedzić, przełożyć do miski i grubo rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków bądź widelcem. Odstawić do przestygnięcia.
W tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę oleju, włożyć cebulę, obsypać solą i dusić pod przykryciem 8 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać czosnek, kumin i smażyć 1 minutę. Wsypać pozostałe przyprawy, wymieszać, przełożyć do miski z soczewicą. Wbić jajko, dodać mąkę, wymieszać i doprawić solą.
Masę z soczewicy podzielić na 4 bądź 5 sporych części. Ręce obsypać mąką i formować placki a’la steki. Masa jest dość luźna, trzeba więc odpowiednio uciskać i obsypywać mąką, żeby steki nabrały kształtu. Powstałe steki ułożyć na obsypanej mąką desce lub talerzu i umieścić na minimum 40 minut w lodówce.
Po upływie żądanego czasu na dużej patelni rozgrzać olej, powinno go być tyle, by obficie pokryły jej dno. Steki wykładać na dobrze rozgrzany olej, lekko je rozpłaszczyć łopatką i smażyć na rumiano kilka minut z każdej strony. Doskonale komponuje się z sosem Murgh Makhani :)

A'la stek z czarnej soczewicy z sosem Murgh Makhani

A'la stek z czarnej soczewicy z sosem Murgh Makhani

na google+
 

Dodaj komentarz