Alu kofta

Alu kofta

Składniki

5 miękkich pomidorów
4 cm imbiru
7 małych ziemniaków
1,5 papryczki chili
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1,5 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka garam masala
1/2 szklanki mąki z amarantusa
1/2 puszki mleka kokosowego
1 szklanka passaty (włoski przecier pomidorowy)
świeża kolendra
tofu wędzone
olej rzepakowy
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz

Alu kofta

Wykonanie

W garnuszku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić pokrojony imbir i papryczkę chili. Chwilę podsmażać, dodać kumin i kurkumę, dokładnie wymieszać, a następnie wlać obrane ze skórki i zmiksowane pomidory. Doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień i dusić około 20 minut. Wlać passatę, pogotować jeszcze jakieś 5 minut i dodać mleczko kokosowe, sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pogotować 2 minuty, wyłączyć i dodać garść pokrojonej kolendry.
W międzyczasie obrane ziemniaki utrzeć wraz z tofu na dużych okach, dodać garść kolendry, łyżeczkę garam masala, sól, pieprz oraz mąkę. Dokładnie wymieszać, jeśli jest za mokre ciasto można dodać jeszcze mąki. Zrobić kuleczki wielkości orzecha włoskiego, smażyć je w głębokim tłuszczu, aż będą złotobrązowe. Upieczone kofty wyłożyć na papier aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie przełożyć do miseczki z gorącym sosem i posypać kolendrą.

Alu kofta

Z 7 ziemniaków i tofu wyszło 29 kuleczek pysznej alu kofty :)
Kofty można podawać również jako świetne przekąski na przykład z ostrym sosem :)

Alu kofta

na google+
 

Tylko jeden komentarz :(

  1. Kofty wyglądają bardzo apetycznie :)

Dodaj komentarz