Amore pomidore
Pomidorowa to jedna z najczęściej pojawiających się zup na naszych stołach. Jest szybka do przygotowania, smaczna i zawsze się udaje. Czy jednak pomidorowa ma tylko jedno – klasyczne oblicze? Nic z tych rzeczy. Jak się okazuje, wariacji na temat pomidorowej może być naprawdę wiele.
Od klasycznego pomidora
Zupę pomidorową najczęściej przygotowujemy na bazie koncentratu. Do bulionu bądź wywaru z mięsa dodajemy słoiczek koncentratu, odrobinę śmietany i gotowe. Pomidorową można jednak ugryźć inaczej, np. zastępując koncentrat pomidorami w puszce. Te możemy wybrać wedle upodobań – pomidory w całości bądź w kosteczkach. Co dalej? Pozostawiamy zupę w takiej formie albo blendujemy i tworzymy zupę krem.
Skrajne przypadki
Nieco innym rozwiązaniem będzie stworzenie pomidorowej ze świeżych pomidorów. Jest ona wówczas bardziej słodka i prezentuje nowe oblicze tej zupy. Odpowiednio doprawiona może być jednak prawdziwym kuchennym odkryciem. Kolejnym sposobem na pomidorową są suszone pomidory. To rozwiązanie wręcz przeciwne do poprzedniego, ale smak zupy na bazie suszonych pomidorów jest równie oryginalny. Suszone pomidory możemy pozostawić w cząstkach bądź stworzyć z nich zupę krem.
Pomidorowe wsparcie
Zupa pomidorowa, jak każda inna, wymaga odpowiedniego doprawienia. Najpopularniejszymi dodatkami okażą się tu śmietana i bazowe zioła jak pietruszka czy bazylia. Z pomidorową dobrze komponują się też inne dodatki. Rozgrzewającego smaku nadamy pomidorowej za pomocą imbiru lub curry. Słodycz wydobędziemy z zupy dodając do niej nieco zeskwarzonej cebulki. Jeszcze innym rozwiązaniem jest dodanie do pomidorowej pieczonej papryki. Sprawi ona, że nasza pomidorowa będzie jeszcze bardzie oryginalna.
Pomidor ma moc
Zupa pomidorowa wcale nie musi być nudna. Przepisy na oryginalne użycie pomidorów znajdziecie na stronie https:/zakochanewzupach.pl. Jak się bowiem okazuje, pomidorowa może być urozmaicona nie tylko makaronem czy ryżem, ale też samym bazowym składnikiem – pomidorem.