Aromatyczna pasta z fasoli
Dziś proponujemy przygotowanie aromatycznej i pikantnej pasty z fasoli, idealnej na kanapki
Składniki
1 szklanka suchej fasoli, namoczyć na noc i rano ugotować z zielem angielskim i liściem laurowym
3 ząbki czosnku, drobno poszatkowane
2 cebule, pokrojone w kostkę
1 duża marchew, ugotowana
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka mielonego chili
1/3 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
4 łyżki oleju rzepakowego
5-7 łyżek wody z gotowania marchewki
sól, pieprz
Wykonanie
Ugotowaną fasolę umieścić w dużej misce, dodać pokrojoną i ugotowana marchew. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebule, na ostatnia minutę smażenia dodać do cebuli wszystkie przyprawy.
Patelnię zdjąć z ognia, dodać poszatkowany czosnek, wymieszać, a następnie zawartość patelni przełożyć do miski z fasolą, marchewką i natką pietruszki.
Fasolę z warzywami zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Wodę po ugotowanej marchewce dodawać stopniowo podczas blenderowania, tak aby osiągnąć ulubioną gęstość pasty. W razie potrzeby doprawić na koniec pastę solą i przełożyć do szklanego naczynia.
Pastę przechowywać w lodówce.
bardzo fajne połaczenie składników, pycha
Dziękujemy Kasiu
I przyznamy się, że połączenie to było całkowicie przypadkowe, a powstało na skutek naszego gapiostwa
Okazało się, że nieco przesoliliśmy fasolę podczas gotowania i aby zlikwidować słony smak, wpadliśmy na pomysł dodania słodkiej marchewki
I był to strzał w dziesiątkę, gdyż marchewka nie tylko zneutralizowała sól, ale również nadała świetny smak
mama pytanie czy można użyć fasoli z puszki?
Oczywiście