Bakłażan pieczony
Składniki
1 bakłażan
1/2 żółtej papryki
1 duża czerwona cebula
4 pieczarki
4 cm imbiru
1 czerwona papryczka chili
1 łyżka oleju kokosowego
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki sumaku
1/2 łyżeczki Kitchen King Masala
tofu naturalne
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki ketchupu
3 łyżki pokrojonego koperku
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz
Wykonanie
Tofu odsączyć z wody, pognieść widelcem, doprawić sosem sojowym i dokładnie wymieszać. Bakłażana umyć, przekroić na pół i delikatnie, acz dokładnie wydrążyć miąższ, tak aby przy skórce pozostały tylko ze 3-5 minimetrów.
Na oleju kokosowym smażyć pokrojoną cebulę, imbir oraz papryczkę chili. Gdy cebula zacznie mięknąć dodać pokrojone drobno pieczarki oraz paprykę żółtą, piec aż papryka będzie prawie miękka. Teraz dodać tofu, chwilę przesmażyć i dołożyć pokrojony miąższ z bakłażana, doprawić wszystkimi przygotowanymi przyprawami, dodać koncentrat oraz ketchup. Dokładnie wymieszać i dusić jeszcze około 10 minut, w razie czego doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem napełnić połówki bakłażana i umieścić je w natłuszczonym (olejem rzepakowym) żaroodpornym naczyniu. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut, czas pieczenia się skróci jeśli w piekarniku jest termoobieg.
Tu bakłażan podany jest z pieczonymi ziemniakami, które smakują jak z ogniska oraz kalafiorem z pary