Biszkopt idealny
Pierwsze „spotkanie” z biszkoptem uważamy za mega udane Biszkopt z tego przepisu wyszedł perfekcyjnie, mimo tego, że pierwszy raz w życiu go piekliśmy
Składniki (biszkopt na tort 3 warstwowy)
6 jajek
3/4 szklanki maki ziemniaczanej
trochę ponad 1/2 szklanki maki pszennej
1 czubata łyżka kakao (tyle aby wyszło wraz z mąką pszenną 3/4 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
1 nie pełna szklanka cukru
Wykonanie
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas miksując, po czym dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując.
Do powstałej masy przesiać mąki, proszek do pieczenia, oraz kakao, dodać wodę i delikatnie, aczkolwiek dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
Tortownicę o średnicy 24-26 centymetrów, wysmarować na dnie masłem i obsypać mąką bądź bułką tartę.
Do wysmarowanej tortownicy przelać ciasto i umieścić ją od razu w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Piec około 30-35 minut, aż po wbiciu w ciasto wykałaczka będzie sucha.
Ważne aby ciasto umieścić od razu po przygotowaniu i to w nagrzanym piekarniku, oraz aby nie otwierać piekarnika, aż do prawie samego końca pieczenia.
Upieczony biszkopt pozostawić w piekarniku do wystudzenia, a następnie delikatnie odciąć ciasto od brzegów i wyciągnąć na papier do pieczenia. Papier zapobiegnie przyklejeniu biszkopta do blatu.
Biszkopt był pieczony w piekarniku bez termoobiegu
Aby przygotować jasny biszkopt należy kakao zastąpić mąką pszenną