Bita śmietana
Przygotowując nasz pierwszy tort w życiu, potrzebowaliśmy oprócz biszkoptu i owoców również bitą śmietanę Jako, że nie jesteśmy fanami śmietany w sprayu ani takiej w proszku, postanowiliśmy sami ją przygotować Zrobienie bitej śmietany okazało się dziecinnie proste
Składniki
śmietana kremówka 30 lub 36%
cukier puder (na 250 ml śmietany 2 łyżeczki cukru pudru)
Wykonanie
Śmietana musi być schłodzona, najlepiej jak wstawi się ją, oraz metalową miskę, w której będzie przygotowywana, na 30 minut do zamrażalnika.
Schłodzoną śmietanę przelać do również schłodzonej metalowej miski i ubijać mikserem na wolnych obrotach, bądź ręczną ubijaczką.
Jak już śmietana będzie gęstnieć dodać cukier puder i dalej ubijać do momentu całkowitego zgęstnienia.
Należy jednak uważać, aby nie przebić śmietany, gdyż może oddzielić się masło, przy zbyt długim ubijaniu.
Tak przygotowaną śmietaną przekładać biszkopty, dodać do kawy, owoców bądź innych deserów
Przechowywać w lodówce.
ja stosuje inne patenty: szczypta soli i trzy fazy ubijania od małych obrotów do największych miksera
I tak można Najważniejsze, że taka śmietana jest pysznaaa
Oj, nie wydaje mi się, żeby kwaśną śmietanę się tak dało ubić…
Hmmm, pewnie faktycznie byłby ciężko Zmyliło nas to, że widzieliśmy śmietanę w kubeczku takim jak do kwaśnej, a jednak napisane było tam kremówka Nasz błąd