Bita śmietana

Przygotowując nasz pierwszy tort w życiu, potrzebowaliśmy oprócz biszkoptu i owoców również bitą śmietanę :) Jako, że nie jesteśmy fanami śmietany w sprayu ani takiej w proszku, postanowiliśmy sami ją przygotować :) Zrobienie bitej śmietany okazało się dziecinnie proste :)

Bita śmietana

Składniki

śmietana kremówka 30 lub 36%
cukier puder (na 250 ml śmietany 2 łyżeczki cukru pudru)

Bita śmietana

Wykonanie

Śmietana musi być schłodzona, najlepiej jak wstawi się ją, oraz metalową miskę, w której będzie przygotowywana, na 30 minut do zamrażalnika.
Schłodzoną śmietanę przelać do również schłodzonej metalowej miski i ubijać mikserem na wolnych obrotach, bądź ręczną ubijaczką.
Jak już śmietana będzie gęstnieć dodać cukier puder i dalej ubijać do momentu całkowitego zgęstnienia.
Należy jednak uważać, aby nie przebić śmietany, gdyż może oddzielić się masło, przy zbyt długim ubijaniu.
Tak przygotowaną śmietaną przekładać biszkopty, dodać do kawy, owoców bądź innych deserów :D
Przechowywać w lodówce.

Bita śmietana

na google+
 

Wszystkie komentarze

  1. ja stosuje inne patenty: szczypta soli i trzy fazy ubijania od małych obrotów do największych miksera :)

  2. Oj, nie wydaje mi się, żeby kwaśną śmietanę się tak dało ubić…

Odpowiedz na „ginAnuluj pisanie odpowiedzi