Botwinka
Składniki
1 pęczek botwinki
1 ugotowany burak czerwony
2 marchewki
1 pietruszka korzeń
1/2 selera
por
seler naciowy
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
koperek
natka pietruszki
ocet
cukier (u nas zawsze ksylitol)
jajka
ziemniaki
papryka wędzona ostra
kozieradka
sól, pieprz
Wykonanie
W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić ziele angielskie i liść laurowy, a następnie warzywa pokrojone w kostkę i gotować. Botwinkę umyć i pokroić na kawałki, lekko oprószyć mąką. Buraka obrać i pokroić w kostkę.
Gdy warzywa będą miękkie dodać przygotowaną botwinkę i buraka, gotować ok 5 minut. Przy czym pilnować, kiedy zupa osiągnie mocno intensywny czerwony kolor i wtedy dodać 2-3 łyżki octu. Ilość octu jest uzależniona od indywidualnego smaku (jeśli ktoś nie lubi octu, może dodać cytrynę).
Ocet spowoduje, że zupa zachowa swój czerwony kolor i nada jej charakterystyczny smak. Na koniec dodać niepełną łyżeczkę cukru, koperek, natkę pietruszki i doprawić do smaku pozostałymi przyprawami.
Świetnie smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo i z ziemniakami podanymi na oddzielnej miseczce