Brązowa soczewica z musztardą, cytryną i jajkiem

Brązowa soczewica z musztardą, cytryną i jajkiem

Składniki

1 szklanka brązowej soczewicy
1 liść laurowy
2 jajka
olej rzepakowy
2 małe cebule (lub 1 duża)
2 plastry korzenia selera, grubości 1 cm
1 papryka czerwona
3 duże ząbki czosnku
6 średnich pomidorów
1/3 szklanki wody
sok z 1 cytryny
utarta skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki musztardy delikatesowej
6 łyżek śmietany 30%
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka sezamu
1 łyżka mielonego sumaku
2 szczypty suszonego lubczyku
sól, pieprz kolorowy (świeżo mielony)

Brązowa soczewica z musztardą, cytryną i jajkiem

Wykonanie

Soczewicę wsypać do garnka, dodać listek laurowy, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut, częściowo przykryte. Jak soczewica będzie gotowa (pilnować aby nie rozgotować), należy odcedzić. W tym czasie ugotować jajka na twardo.
Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oleju, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć aż się zarumieni. Następnie dodać seler i paprykę skrojoną na kostkę wielkości około 1 centymetra i dusić kilka minut pod przykryciem. Gdy warzywa będą robić się miękkie dodać grubo pokrojony czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę.
Z pomidorów wydrążyć miąższ a resztę pokroić w kostkę. Gdy czosnek się podsmaży dodać pomidory (wraz z miąższem), śmietanę, wodę, sok i skórkę z cytryny, musztardę i soczewicę. Gotować aż pomidory zaczną mięknąć.
W międzyczasie na małej suchej patelni prażyć sezam, aż nabierze jasnobrązowego koloru. Wymieszać go na talerzyku wraz z sumakiem, lubczykiem i odrobiną soli. Jajka obrać ze skórki i obtoczyć w przyprawach.
Soczewicę doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki i dobrze wymieszać. Rozłożyć do płaskich miseczek, na górę położyć przekrojone na pół jajko.

Brązowa soczewica z musztardą, cytryną i jajkiem

Brązowa soczewica z musztardą, cytryną i jajkiem

na google+
 

Dodaj komentarz