Bułeczki pizzowe
Odkąd nauczyliśmy się robić pizzę z patelni, gości ona u nas dość często, bo jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego można położyć na nią właściwie wszystko na co się ma ochotę
Tym razem jednak postanowiliśmy pójść nieco dalej i przygotowaliśmy bułeczki a’la pizza
Składniki (6-10 bułeczek)
Ciasto:
250 g mąki pszennej, około 1,5 szklanki + do podsypywania
5 g świeżych drożdży
170 ml letniej wody
1 łyżeczka soli morskiej
Farsz:
ser, pokrojony w drobną kostkę
4 ząbki czosnku, drobno poszatkowane
kilka pieczarek, dowolnie pokrojone
1 pomidor, pokrojony w cienkie plastry
1 cebula, dowolnie pokrojona
1 cukinia, dowolnie pokrojona
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka majeranku
olej rzepakowy albo kokosowy
papryka ostra
sól, pieprz
Wykonanie
Na samym początku należy przygotować ciasto, aby to zrobić wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i ugniatać je przez 10 minut, aż powstanie gładka i miękka masa. Ciasto należy umieścić w natłuszczonej misce, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
W czasie rośnięcia ciasta przygotować farsz.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i delikatnie zeszklić na nim cebulę. Pod koniec smażenia dodać pieczarki, przyprawić je dobrze wszystkimi przyprawami i podsmażać. Gdy pieczarki będą już dochodzić dołożyć na patelnię pokrojoną dość cienko cukinię, dokładnie wymieszać z cebulą i pieczarkami, doprawić jeszcze nieco solą i smażyć aż cukinia zmięknie. Po zdjęciu patelni z ognia dodać czosnek i dokładnie wymieszać.
Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, uformować za pomocą dłoni wałek i podzielić go na 6 do 10 części.
Ilość części jest uzależniona od tego jak duże chcemy bułeczki i jak bardzo wyrosło ciasto
Każdy kawałek ciasta delikatnie rozpłaszczyć, na środek wyłożyć porcję farszu (zawartość patelni, pokrojony ser oraz plasterek pomidora), rogi zawinąć do środka i uformować kulę Analogicznie tak samo postępować z każdym kawałkiem ciasta.
Na blachę, na której będą pieczone bułeczki wyłożyć papier do pieczenia, lekko nasmarować go tłuszczem, a następnie umieścić na nim przygotowane kulki Każdą z osobna nasmarować delikatnie z góry olejem bądź oliwą.
Tak przygotowane bułeczki odstawić jeszcze na 30 minut, a następnie posypać solą i ewentualnie położyć na górze po plasterku pomidora i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Blachę z bułeczkami umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piec przez 20 minut.
Jeśli piekarnik jest bez termoobiegu to w połowie pieczenia bułeczki należy obrócić.
Podawać gorące