Bulion warzywny (wegański rosołek)

Bulionem warzywnym można nazwać każdą bazę do zupy, nie ważne czy to krupniku, ogórkowej czy pomidorowej :)
Aby stworzyć smaczną zupkę bez żadnych „polepszaczy” smaku, należy na początek ugotować „rosołek”.
Piszemy rosołek w cudzysłowie, gdyż dla większości osób rosół kojarzy się z wywarem z kury, a nie czysto warzywnym.
Wracając jednak do naszego „rosołku” jest to świetna baza do zup, ale jeśli dobrze go doprawimy można śmiało zajadać się nim w towarzystwie makaronu podczas niedzielnego obiadku :D

Bulion warzywny (wegański rosołek)

Składniki

3 marchewki
1 duża pietruszka
1 mały seler
2 gałązki selera naciowego
2 gałązki natki selera (liściaste)
kawałek pora
3 ziela angielskie
1 liść laurowy
2/3 łyżeczki kurkumy
2/3 łyżeczki mielonego chili
2 łyżeczki kozieradki
2 łyżeczki świeżego lubczyku
natka pietruszki
opcjonalnie sos sojowy (do smaku)
ulubiony olej (2-3 łyżki)
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Bulion warzywny (wegański rosołek)

Wykonanie

Warzywa obrać, umyć i umieścić w dużym garnku z około 3 l wody. Dodać sól, olej oraz przyprawy i gotować do miękkości warzyw.
Na sam koniec doprawić sosem sojowym i gałką muszkatołową.
Użyć jako bazę do innej zupy, bądź podać z makaronem jako rosół :)
Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Bulion warzywny (wegański rosołek)

Bulion warzywny (wegański rosołek)

na google+
 

Wszystkie komentarze

  1. również świetna podstawa do innych zup:)

  2. To jest świetna podstawa do każdej zupy :) Ja taki robię już od dawna. Dodaję jeszcze tylko czosnek. A jak nie mam czasu gotować bulionu a chcę zrobić szybko zupkę bezmięsną i bez kostkową to wystarczy podsmażyć cebulkę na maśle, osobno podsmażyć na maśle potraktowaną włoszczyznę i oczywiście do gotowania dodać czosnek. Jest pysznie i co najważniejsze ekspresowo. Wczoraj właśnie tak robiłam krupnik. polecam ten sposób dla zapracowanych :)

    • To fakt czosnek jest niezbędny :) Jednak nie każdy lubi, dlatego nie dopisywaliśmy tego jakże cudownego składniku przy tak zwanej bazie :) Jednak gdy taki rosołek staje się na przykład pyszną ogórkową nie wyobrażamy sobie aby nie dodać choćby ze 2 dużych ząbków naszego ukochanego i w zasadzie jedzonego codziennie czosnku :D

Odpowiedz na „magmaAnuluj pisanie odpowiedzi