Bulion warzywny (wegański rosołek)
Bulionem warzywnym można nazwać każdą bazę do zupy, nie ważne czy to krupniku, ogórkowej czy pomidorowej
Aby stworzyć smaczną zupkę bez żadnych „polepszaczy” smaku, należy na początek ugotować „rosołek”.
Piszemy rosołek w cudzysłowie, gdyż dla większości osób rosół kojarzy się z wywarem z kury, a nie czysto warzywnym.
Wracając jednak do naszego „rosołku” jest to świetna baza do zup, ale jeśli dobrze go doprawimy można śmiało zajadać się nim w towarzystwie makaronu podczas niedzielnego obiadku
Składniki
3 marchewki
1 duża pietruszka
1 mały seler
2 gałązki selera naciowego
2 gałązki natki selera (liściaste)
kawałek pora
3 ziela angielskie
1 liść laurowy
2/3 łyżeczki kurkumy
2/3 łyżeczki mielonego chili
2 łyżeczki kozieradki
2 łyżeczki świeżego lubczyku
natka pietruszki
opcjonalnie sos sojowy (do smaku)
ulubiony olej (2-3 łyżki)
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Wykonanie
Warzywa obrać, umyć i umieścić w dużym garnku z około 3 l wody. Dodać sól, olej oraz przyprawy i gotować do miękkości warzyw.
Na sam koniec doprawić sosem sojowym i gałką muszkatołową.
Użyć jako bazę do innej zupy, bądź podać z makaronem jako rosół
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
również świetna podstawa do innych zup:)
To jest świetna podstawa do każdej zupy Ja taki robię już od dawna. Dodaję jeszcze tylko czosnek. A jak nie mam czasu gotować bulionu a chcę zrobić szybko zupkę bezmięsną i bez kostkową to wystarczy podsmażyć cebulkę na maśle, osobno podsmażyć na maśle potraktowaną włoszczyznę i oczywiście do gotowania dodać czosnek. Jest pysznie i co najważniejsze ekspresowo. Wczoraj właśnie tak robiłam krupnik. polecam ten sposób dla zapracowanych
To fakt czosnek jest niezbędny Jednak nie każdy lubi, dlatego nie dopisywaliśmy tego jakże cudownego składniku przy tak zwanej bazie Jednak gdy taki rosołek staje się na przykład pyszną ogórkową nie wyobrażamy sobie aby nie dodać choćby ze 2 dużych ząbków naszego ukochanego i w zasadzie jedzonego codziennie czosnku