Buraczki zasmażane
Buraki uwielbiamy w każdej postaci i staramy się aby jeść je chociaż raz w tygodniu . Poniżej przedstawiamy przepis na nasze buraczki zasmażane w wersji wegańskiej
Składniki
4 ugotowane buraki
1 duży ząbek czosnku, drobno poszatkowany
2 małe cebule, pokrojone w drobna kostkę
sok z 1/2 cytryny
1,5 łyżki mąki
2 szczypty cukru
6-8 łyżek oleju rzepakowego
sól, pieprz
Wykonanie
Ugotowane buraki zetrzeć na tarce, na dużych okach, doprawić solą, pieprzem, cukrem, czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać 6 łyżek oleju i usmażyć na nim osoloną cebulę. Następnie dodać mąkę i chwilę podsmażać. Po czym dodać doprawione buraki, dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu jakieś 3-4 minuty, w razie potrzeby dodać ze 2 łyżki oleju i doprawić solą.
Równie dobrze smakują gorące jak i zimne