Cebularze
Bardzo lubimy robić i zajadać się domowymi pizzami albo ich wersjami mini
Tym razem dla urozmaicenia przygotowaliśmy pyszne cebularze
Które w sumie zniknęły od razu po wyłączeniu piecyka
Na prawdę polecamy
Składniki (12 sztuk)
Ciasto
3 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie drożdży instant, bądź 25 g świeżych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka letniego mleka
Farsz
8 pieczarek, obranych i cienko pokrojonych
3 cebule, pokrojone w piórka
100 g żółtego sera, utartego
koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka estragonu
2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki mielonego chili
papryka ostra
sól, pieprz
olej rzepakowy albo kokosowy
Wykonanie
Drożdże wymieszać z mąką i solą, dodać cukier oraz mleko, ugnieść dobrze ciasto, tak aby odchodziło od ręki.
Powstałe ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto zwiększy dwukrotnie swoja objętość, rozwałkować je w rękach, tak aby powstał długi i gruby „paluch”.
Następnie podzielić go na 12 części i każdą z osobna uformować na płaskie, w miarę okrągłe placki.
Placki umieścić na naoliwionym papierze do pieczenia i odstawić na jakieś 20 minut, aby nieco urosły.
W międzyczasie na oleju podsmażyć pieczarki oraz zeszklić cebule.
Przygotowane przyprawy dodać do smażących się pieczarek.
Wyrośnięte placki posmarować delikatnie koncentratem, położyć na nich podsmażone pieczarki oraz cebulę.
Obsypać lekko serem i umieścić w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.
Piec 20 minut.
Podawać gorące, ale również świetnie smakują na zimno