Česneková polévka
Składniki
1 duża marchew (utarta na dużych okach)
3 średnie ziemniaki (pokrojone w kostkę)
2,5 l wody
2 główki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
6 kromek chleba
1 paczka czosnku granulowanego
2 jajka
ser żółty (utarty na małych okach)
natka pietruszki
4 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki kozieradki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
sól, pieprz
Wykonanie
Gotować marchewkę i ziemniaki wraz z przyprawami. W międzyczasie rozgrzać na patelni olej i podsmażyć czosnek (uważać by go nie przypalić, bo zmieni smak na gorzki) a następnie dodać 4 kromki chleba porwane na niezbyt duże kawałki. Jak chleb wchłonie cały olej chwilę jeszcze smażyć i dodać do garnka z ziemniakami i marchewką. Patelnię przetrzeć papierem i smażyć na niej grzanki z pozostałych 2 kromek. Jajka roztrzepać widelcem w talerzu i wlać powoli do zupy,a następnie wsypać opakowanie mielonego czosnku. Gotować jeszcze z 5-10 minut. Na spód miseczki zetrzeć żółty ser i zalać go wrzącą zupą, górę przysypać grzankami i natką pietruszki.