Chili con carne po wegańsku
Składniki (4-6 porcji)
opakowanie granulatu sojowego (170 g)
1/2 kg pomidorów, obrane ze skórki i bez szypułek (dla leniwych może być 1/2 l passaty)
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka całych pomidorów
1 papryczka pepperoni, drobno pokrojona
2 cebule, drobno poszatkowane
3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
1,5 łyżeczki oregano
4 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonej papryki chili
2 łyżeczki kuminu rzymskiego
4 łyżeczki przyprawy chili con carne
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1,5 l wody (bądź bulionu warzywnego)
1/2 łyżeczki kozieradki
1/2 łyżeczki kurkumy
olej
sól, pieprz
Wykonanie
W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju i wrzucić cebulę, delikatnie posolić i dusić pod przykryciem kilka minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie pomidory zmiksować blenderem. Gdy cebula zmięknie dodać papryczkę pepperoni i smażyć 2-3 minuty, po tym czasie dołożyć czosnek i smażyć jeszcze około 1 minuty. Następnie wsypać kumin, słodką paprykę, chili con carne oraz mielone chili, dokładnie wymieszać i smażyć kolejną minutę.
Dodać oregano i granulat sojowy, doprawić solą i pieprzem, wymieszać tak aby pokrył się dobrze przyprawami i cebulką. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę oleju, aby nie był za suchy. Mieszankę z granulatem smażyć 2-3 minuty mieszając co jakiś czas, następnie dodać zmiksowane pomidory (albo passatę), pomidory z puszki oraz wodę. Przyprawić kozieradką i kurkumą, a pomidory z puszki delikatnie rozdrobnić w garnku. Gotować częściowo przykryte 15 minut.
Po upływie 15 minut dodać fasolę wraz z zalewą, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, gotować jeszcze 5 minut. Po tym czasie zestawić z ognia, wsypać natkę pietruszki i podawać
Jeśli dla kogoś jest za pikantne i nie jest weganem, można złagodzić smak dodając na porcję łyżkę kwaśnej śmietany