Chili
Składniki
1 szklanka suchej czerwonej fasoli, namoczyć na noc i ugotować rano
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
2 cebule, pokrojone w większe piórka
1/2 opakowania kostki solowej, czyli około 90 g
4 ząbki czosnku, niezbyt drobno pokrojone
1 papryczka chili, drobno pokrojona
sok z 1/3 cytryny
1 szklanka wody
1 szklanka passaty
1/2 łyżeczki mielonego chili
1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
3 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki kurkumy
1 ziele angielskie
1 liść laurowy
sól, pieprz
4 łyżki oleju kokosowego, albo rzepakowego
Wykonanie
Na dużej patelni, albo woku rozgrzać olej, wrzucić ziele angielskie, liść laurowy, papryki oraz cebule i podsmażać około 15-20 minut, aż papryka będzie miękka. Następnie dodać czosnek, przemieszać i smażyć kilka sekund, po czym dodać wcześniej ugotowaną czerwoną fasolę (można też użyć 2 puszek fasoli z puszki). Wszystko zalać passatą oraz wodą, doprawić przyprawami i gotować kilka minut.
W międzyczasie ugotować kostkę sojową według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną i odciśniętą kostkę dołożyć na patelnię z warzywami, dobrze wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Na sam koniec skropić sokiem z cytryny i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ulubionym pieczywem, ryżem, albo z czym kto woli