Chiński makaron z warzywami
Składniki (na 3 porcje)
chiński makaron, ale może być zwykłe spaghetti
1/2 czerwonej papryki, pokrojona w paski
8 brukselek, pokrojone w ćwiartki i połówki
5 pieczarek, pokrojone w grube plastry
1 marchew, pokrojona w plasterki
3 cm imbiru, drobno pokrojony
1 papryczka chili, pokrojona w krążki
2 duże ząbki czosnku, pokrojone w plastry
1 cebula, pokrojona w piórka
3 małe pomidory, pokrojone w ćwiartki
5 łyżek groszku konserwowanego
natka pietruszki do dekoracji
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz
Wykonanie
Olej wlać do woka, gdy będzie gorący dodać imbir, marchew, czerwoną paprykę oraz chili i smażyć około 5 minut. Następnie dołożyć do woka cebulę, delikatnie doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze ze 2 minuty, po czym dodać brukselkę. Podsmażać aż brukselka lekko się zarumieni. W międzyczasie ugotować makaron i odcedzić.
Gdy brukselka będzie gotowa, dodać czosnek oraz pieczarki, wlać 2 łyżki sosu sojowego, dokładnie wymieszać i dusić 3 minuty pod przykryciem. W razie potrzeby doprawić jeszcze pieczarki solą i pieprzem. Po upływie 3 minut dołożyć do warzyw pomidorki oraz groszek, nadal podsmażać i po 1 minucie dodać ugotowany makaron. Makaron podlać jeszcze 2 łyżkami sosu sojowego i dobrze przemieszać z warzywami tak aby dokładnie obtoczył się w powstałym sosie.
Podawać gorące i obsypane natką pietruszki