Chińskie placki ze szczypiorkiem
Wszędzie gdzie się nie spojrzy jest piękny i dorodny szczypior, można by rzec, że na nas „łypie” Dodajemy go ostatnio właściwie do wszystkiego
I tym razem postanowiliśmy przygotować coś z wykorzystaniem pysznego szczypiorku
Składniki (na 9 placków)
2 szklanki maki, plus do podsypywania
150 ml wrzącej wody
1 łyżeczka oleju rzepakowego
1/2 pęczka szczypiorku, drobno poszatkowanego
sól, pieprz
Wykonanie
Do miski przesiać mąkę i mieszając łyżką dodawać stopniowo wrzącą wodę oraz olej. Zagnieść z tego ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski na podsypaną mąką stół i wygniatać 5-6 minut, aż będzie gładkie. Ciasto przekroić na 3 części, z każdej części uformować wałek i podzielić go na kolejne 3 części. Każdy kawałek cienko rozwałkować, na podsypanej mąką stole. Placki powinny mieć średnicę około 15 centymetrów.
Na takim placku rozsypać pokrojony szczypiorek, doprawić solą i pieprzem, a następnie zwinąć ostrożnie w ciasny rulon, a rulon w ślimaka. Na koniec ślimaki ponownie rozwałkować na cieniutkie placki.
Suchą patelnie rozgrzać na dużym ogniu i piec na niej pojedynczo każdy placek. Piec na wolnym ogniu, aż placek pokryje się pęcherzami powietrza, a od spodu się zarumieni, po czy obrócić i zarumienić drugą stronę.
Placki są świetne na śniadanie, przekąskę albo na imprezę. Podawać na przykład z sosem czosnkowym, chili, z pastą z soczewicy, surówką czy po prostu podgryzać samo