Chłodnik litewski
Za oknem, choć to dopiero początek czerwca czuć już lato:D W tak upalny dzień jak dzisiaj nie może zabraknąć na naszych stołach wspaniale orzeźwiającego, chrupiącego i cudownie różowego chłodnika litewskiego
Składniki
pęczek botwinki, drobno poszatkowany
2-3 ugotowane buraczki, (opcjonalnie) jeśli w botwince są zbyt małe
2-3 ogórki gruntowe, obrane i pokrojone w kostkę
pęczek rzodkiewki, pokrojony w plasterki
szczypiorek, poszatkowany
koperek, poszatkowany
1 l maślanki
1-2 ząbki czosnku
3-4 łyżki octu spirytusowego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kozieradki
1/2 łyżeczki mielonego chili
1 łyżeczka cukru, najzdrowiej ksylitolu
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
sól, pieprz
jajka ugotowane na twardo, 1 jajko na porcję
Wykonanie
Do garnka wlać 3 szklanki wody, dodać sól, ziele angielskie oraz liścia laurowego. Wodę zagotować po czym wsypać go garnka botwinkę oraz pokrojone w kostkę buraczki, doprawić przyprawami, chwilę gotować i wlać ocet. Ocet można zastąpić cytryną Na małym ogniu gotować 10-15 minut, następnie zdjąć z ognia i pozostawić do przestygnięcia.
Do zimnej zupy dodać przygotowane warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać maślankę, wsypać koperek oraz szczypiorek. Garnek z zupą umieścić w lodówce. Schłodzoną zupę nalać do miseczek i udekorować jajkiem pokrojonym na ćwiartki.
mój ulubiony
Wcale się nie dziwimy, nasz też ulubiony
ja proponuję zamiast kwasku cytrynowego dodać cytrynę i ugotowany szczaw razem z wodą:) do botwinki dodaję tylko sól,jest przepyszne i zamiast maślanki, kefir na pół ze śmietaną. A przyprawy tylko sól i pieprz
polecam, najlepszy chłodnik na świecie
proszę wypróbować
Ciekawy pomysł żeby dodać szczaw, na pewno wypróbujemy
A co do kwasku, to też jesteśmy jego przeciwnikami
szczaw daje właśnie tą fajną kwaśność, którą i tak doprawiam cytryną bo mi mało
ale i tak nadaje to bardzo dobrego smaku
Super są te Wasze przepisy, część już wypróbowana
reszta czeka na wenę
i poproszę więcej przepisów wegańskich
Bardzo dziękujemy za miłe słowa
Cieszymy się, że potrawy smakują i oczywiście postaramy się o więcej przepisów wegańskich
A Twoją wersję chłodnika na 100 % wypróbujemy