Chłodnik litewski

Za oknem, choć to dopiero początek czerwca czuć już lato:D W tak upalny dzień jak dzisiaj nie może zabraknąć na naszych stołach wspaniale orzeźwiającego, chrupiącego i cudownie różowego chłodnika litewskiego :D

Chłodnik litewski

Składniki

pęczek botwinki, drobno poszatkowany
2-3 ugotowane buraczki, (opcjonalnie) jeśli w botwince są zbyt małe
2-3 ogórki gruntowe, obrane i pokrojone w kostkę
pęczek rzodkiewki, pokrojony w plasterki
szczypiorek, poszatkowany
koperek, poszatkowany
1 l maślanki
1-2 ząbki czosnku
3-4 łyżki octu spirytusowego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kozieradki
1/2 łyżeczki mielonego chili
1 łyżeczka cukru, najzdrowiej ksylitolu
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
sól, pieprz
jajka ugotowane na twardo, 1 jajko na porcję

Chłodnik litewski

Wykonanie

Do garnka wlać 3 szklanki wody, dodać sól, ziele angielskie oraz liścia laurowego. Wodę zagotować po czym wsypać go garnka botwinkę oraz pokrojone w kostkę buraczki, doprawić przyprawami, chwilę gotować i wlać ocet. Ocet można zastąpić cytryną :) Na małym ogniu gotować 10-15 minut, następnie zdjąć z ognia i pozostawić do przestygnięcia.
Do zimnej zupy dodać przygotowane warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać maślankę, wsypać koperek oraz szczypiorek. Garnek z zupą umieścić w lodówce. Schłodzoną zupę nalać do miseczek i udekorować jajkiem pokrojonym na ćwiartki.

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

na google+
 

Wszystkie komentarze

  1. Delicious Titbits says:

    mój ulubiony :)

  2. ja proponuję zamiast kwasku cytrynowego dodać cytrynę i ugotowany szczaw razem z wodą:) do botwinki dodaję tylko sól,jest przepyszne i zamiast maślanki, kefir na pół ze śmietaną. A przyprawy tylko sól i pieprz :) polecam, najlepszy chłodnik na świecie :) proszę wypróbować :)

  3. szczaw daje właśnie tą fajną kwaśność, którą i tak doprawiam cytryną bo mi mało :) ale i tak nadaje to bardzo dobrego smaku :) Super są te Wasze przepisy, część już wypróbowana :) reszta czeka na wenę :) i poproszę więcej przepisów wegańskich :)

    • Bardzo dziękujemy za miłe słowa :) Cieszymy się, że potrawy smakują i oczywiście postaramy się o więcej przepisów wegańskich :D A Twoją wersję chłodnika na 100 % wypróbujemy :)

Odpowiedz na „UrszulaAnuluj pisanie odpowiedzi