Chłodnik wiejski
Wraz z sezonem wiosennych i letnich upałów coraz trudniej jest się obejść bez pysznego chłodnika w lodówce Fajnie jest mieć go na okrągło, ale aby się nie znudził, trzeba przygotowywać różne wersje
Tym razem przyszła pora na chłodnik po wiejsku
Składniki
1/2 pęczka rzodkiewki, pokrojone w cienkie plasterki
4 małe ogórki gruntowe, pokrojone w cienkie plasterki
3 średnie pomidory, pokrojone w kostkę
1/2 pęczka szczypiorku, drobno pokrojonego
2 ząbki czosnku, drobno poszatkowane
1 pęczek koperku, drobno pokrojony
1 łyżka soku z cytryny albo octu
1 l maślanki, albo kefiru, bądź mieszanki
sól, pieprz
Wykonanie
Do garnka wsypać pokrojone warzywa, doprawić je sola i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15-20 minut. Po upływie żądanego czasu dodać maślankę, cytrynę albo ocet, ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem i odstawić do lodówki.
Podawać dobrze schłodzone i oczywiście przechowywać w lodówce