Croissant jabłkowo-marchwiowy
Składniki (6 sztuk)
gotowe ciasto na croissanty
farsz, tu użyliśmy ścinek z marchewek i jabłek który pozostał w sokowirówce, po wyciśnięciu soku
1,5 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1 roztrzepane jajko
Wykonanie
Oto jeden z pomysłów na wykorzystanie tak zwanych „odpadów” powstałych po wyciśnięciu w sokowirówce soku jabłkowo-marchwiowego
Do farszu składającego się z jabłek i marchwi dodać cytrynę oraz cukier, wymieszać dokładnie. Ciasto podzielić na równe trójkąty. Na każdym kawałku ułożyć porcję farszu i zawinąć tworząc kształt rogala. Rogale ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować je z góry roztrzepanym jajkiem i umieścić w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Piec około 20 minut.