Czarna fasola w mleczku kokosowym

Czarna fasola w mleczku kokosowym

Składniki

150 gram czarnej fasoli
1 papryka czerwona
1 cebula
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1/2 puszki mleczka kokosowego
sos sojowy
olej rzepakowy
sok z limonki
pieprz cayenne
pieprz cytrynowy
papryka wędzona ostra
curry
sól, pieprz

Czarna fasola w mleczku kokosowym

Wykonanie

Fasolę namoczyć na noc, na dzień przed gotowaniem. Następnie przepłukać na sicie i zalać świeżą wodą. Nieco posolić i gotować, aż fasola będzie miękka.
Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy warzywa są już zarumienione dodać sos sojowy, ugotowaną fasolę, a następnie mleczko kokosowe. Wszystko dusić kilka minut, po czym dodać curry, sok z limonki oraz doprawić pozostałymi przyprawami. Przypraw nie żałować. Całość dokładnie wymieszać i dusić jeszcze 10-15 minut.

Czarna fasola w mleczku kokosowym

Najlepiej smakuje z ryżem basmati i kiełkami fasoli mung.

Czarna fasola w mleczku kokosowym

na google+
 

Dodaj komentarz