Czekoladowy rokitnik
Składniki
2 szklanki rokitnika
1 garść żurawiny
1 kostka margaryny Kasia
1 czubata łyżka kakao
1 szklanka cukru (ksylitolu)
1/4 szklanki mleka 3,2%
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki przyprawy korzennej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 jajek
szczypta soli
Wykonanie
W garnuszku rozpuścić margarynę, dodać kakao, szklankę cukru, cynamon, przyprawę korzenna oraz mleko. W misce przesiać mąki wraz z sodą oczyszczoną i solą, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Zawartość garnuszka przelać do miski, dodać szklankę rokitnika oraz żurawinę i delikatnie, acz dokładnie wymieszać składniki. Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do naczynia, a na górę wysypać pozostały rokitnik. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.