Czeskie knedliki
Kto był w Czecha zapewne kojarzy ich knedliki, podają je właściwie do wszystkiego, po gulasze, pieczenie czy też zupy. My pierwszy raz próbowaliśmy je lata temu w małej Czeskiej miejscowości, zaraz po zejściu z gór W sumie nigdy nie zapomnieliśmy tego smaku, ale również nigdy więcej nie jedliśmy tak pysznego dania jak tam w tej małej mieścinie Zapraszamy do wypróbowania i podzielenia się z nami waszą opinią na ich temat
Składniki
2,5 szklanki mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka cukru
sól
Wykonanie
Umieścić w misce drożdże oraz cukier, wlać ciepłe mleko i dokładnie wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodać przesianą mąkę, sól, jajka i dokładnie ugnieść, powstałe ciasto pozostawić w misce i odstawić na 40 minut, przykryte ściereczką i w ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu uformować żądany kształt, może być to podłużny „baton”, albo 5-6 kul. W międzyczasie wstawić osoloną wodę, najlepiej w garnku niezbyt wysokim ale szerokim. Uformowane ciasto odstawić ponownie pod przykryciem, do czasu zagotowania się wody w garnku.
Knedliki gotować partiami, 10 minut, a następnie kolejne 10 minut po przewróceniu je na drugą stronę. Przed podaniem odsączyć i pokroić w plastry. Należy uważać podczas gotowania, nie można gotować ich razem ani w zbyt małym garnku, gdyż knedle potrafią zwiększyć swoją objętość nawet trzykrotnie
Podawać można właściwie ze wszystkim, gulaszem, zupą, kapustką czy czymkolwiek sobie wymarzymy
U nas podane z kapustką na krótko z dodatkiem pomidorów