Domowe mleko kokosowe
Czasami używamy mleko kokosowe do potraw, z reguły tajskich. No i oczywiście kupowaliśmy je, jednak mamy świadomość tego, że takie puszkowane mleko nie należy do zdrowych Postanowiliśmy w końcu sami przygotować je w domu, a że akurat byliśmy w posiadaniu mąki kokosowej….
Mleko kokosowe można zrobić również ze świeżego kokosa albo wiórek kokosowych. Zapraszamy do domowej produkcji
Składniki
1 szklanka mąki kokosowej
2 szklanki gorącej wody
1 szklanka letniej wody
Wykonanie
Mąkę kokosową zalać 2 szklankami gorącej wody, przykryć naczynie i odstawić na minimum 2 h, ale równie dobrze może być cała noc. Następnie namoczoną mąkę wraz z wodą przelać do kielicha blendera i miksować kilka minut, można robić przerwy w miksowaniu, aby nie przegrzać silniczka Tak zmiksowany kokos przelać przez sito wyłożone gazą, a następnie dokładnie wycisnąć cały młyn z miąższu. Zawartość gazy ponownie umieścić w blenderze, wlać szklankę ciepłej wody i jeszcze raz zmiksować. Ponownie wycisnąć mleko z powstałej masy. Powstałe mleko przelać do zamykanego naczynia szklanego i przechowywać w lodówce.
Z czasem mleko się rozwarstwia, na wodę i coś w rodzaju skorupki. Jest to całkowicie normalne. Wystarczy wstrząsnąć przed użyciem.
woow takie mleczko musiało być pyszne
Jest dużo smaczniejsze od kupnego, a do tego świadomość, że samemu się je przygotowało, jest bezcenna