Domowy majonez
Kto by pomyślał, że przygotowanie majonezu jest tak banalnie proste?? Od dziś nigdy więcej nie będziemy majonezu kupować
Składniki
1 jajko
125 ml oleju słonecznikowego
1 łyżeczka dowolnej musztardy, u nas pod ręką była chrzanowa
2-3 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu
Wykonanie
Do wyższego naczynia albo słoika wbić jajko, dodać musztardę, cytrynę, sól, pieprz oraz olej. Następnie zanurzyć w naczyniu końcówkę blendera i zacząć miksować. Na początku jakieś 10-15 sekund przytrzymywać blender do samego dna naczynia, po czym powoli przesuwać się do góry i ponownie w dół. Kilka razy powtórzyć miksowanie góra-dół. W razie potrzeby dodać więcej oleju (będzie gęstszy albo odrobinę wody, aby rozrzedzić). Tak przygotowany majonez można od razu zużyć albo przechowywać w lodówce, max 2-3 tygodnie.
Oczywiście majonez można dowolnie urozmaicać, dodając czosnek czy też inne ulubione przyprawy.
Proponuję zdrowszy olej rzepakowy zamiast słonecznikowego.
Słonecznikowy czy rzepakowy, ale broń Boże nie rafinowany, tylko i wyłącznie nierafinowany
Oczywiście zawsze powinno się używać oleju nierafinowanego