Drożdżówki z serem

Ostatnio coraz częściej bierze nas na „eksperymenty piekarskie” :D Zainspirowani zdjęciem znalezionym na fb :) przygotowaliśmy nasze pierwsze w życiu drożdżówki :D Wspaniałości :D

Drożdżówki z serem

Składniki (+/- 17 drożdżówek)

Ciasto:
380 g mąki pszennej, czyli około 2 i 1/2 szklanki
1 jajko
1 białko, do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
3 łyżki cukru, do ciasta
1 łyżeczka cukru, do zaczynu
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
2/3 szklanki ciepłego mleka (150ml)
2 łyżki mleka, dodatkowo
50 g ciepłego masła
12 g świeżych drożdży

Masa z sera:
250 g sera twarogowego
1 żółtko
1 łyżka masła
5 łyżeczek cukru
2,5 łyżeczki cukru waniliowego

Drożdżówki z serem

Wykonanie

Na początku należy przygotować zaczyn, czyli wlać do miski ciepłe mleko, dodać łyżeczkę cukru oraz drożdże. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
W międzyczasie przygotować masę serową.
Twaróg zmielić albo rozgnieść dokładnie widelce, dodać łyżkę masła, cukier, cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać, jeśli komuś będzie mało słodkie, można dosłodzić :) Na koniec dodać żółtko i ponownie wymieszać. Przykryć i odstawić.
Do szklanki wbić całe jajko, dodać 2 łyżki mleka, 3 łyżki cukru oraz 2 łyżeczki cukru waniliowego i dokładnie roztrzepać.
Do miski z odstałym zaczynem przesiać 2 szklanki mąki, dodać jajko z mlekiem i cukrem, 50 g masła oraz sól. Dokładnie wymieszać podsypując mąką w razie potrzeby. Powstałą kulkę pozostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu.
Po 30-40 minutach ciasto powinno zwiększyć swoją objętość niemal dwukrotnie, wówczas na lekko podsypanym mąką stole delikatnie rozwałkować ciasto. Ciasto po rozwałkowaniu powinno być prostokątem, mniej więcej wielkości 45 x 30 cm i grubości 8-10 mm.
Na tak przygotowane ciasto rozsmarować dokładnie masę twarogową, pozostawiając 1 cm od końca nie wysmarowany.
Następnie zwinąć dokładnie ciasto w rulon, a rulon pokroić na plastry grubości 2 cm. Tak powstałe „ślimaki” ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętać o odstępach, gdyż drożdżówki urosną. Każdy „ślimak” posmarować z góry białkiem jajka i umieścić blachę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec 25 minut, jeśli piekarnik nie posiada termoobiegu, należy drożdżówki obrócić w połowie pieczenia.

Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

na google+
 

Dodaj komentarz