Falafele
Czy jest ktoś, kto chociaż raz spróbował falafeli i może powiedzieć, że ich nie lubi?? Chyba nie ma takiej osoby. Mowa oczywiście o falafelach przyrządzonych z surowej (namoczonej wcześniej) ciecierzycy, nie takiej gotowanej czy z puszki. Prawdziwy i pyszny falafel, powinien być idealnie kruchy na zewnątrz a miękki, lecz nie tłusty w środku.
Do mielenia ciecierzycy nie polecamy ani blendera ani żadnego miksera, najlepsza jest maszynka do mielenia. My posiadamy w domu taką, która pamięta chyba jeszcze czasy Gierka , ale świetnie się sprawdza nie tylko do mielenia ciecierzycy, ale również suchego chleba na bułkę tartą.
[ndfpp fraza=cieciorka+ciecierzyca][/ndfpp]
Składniki
300 g suszonej ciecierzycy, namoczyć na noc
1 mała cebula, pokroić w grubą kostkę
2 ząbki czosnku, pokroić w grube plastry
4 łyżki natki pietruszki, drobno posiekane (albo 2 plus 2 kolendry świeżej)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki kuminu rzymskiego
1 łyżeczka kolendry mielonej
1,5 łyżeczki mielonego chili
2/3 łyżeczki mielonego kardamonu
2/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej
olej rzepakowy do smażenia
1-2 łyżki wody
Wykonanie
Namoczoną noc wcześniej ciecierzycę odcedzić i zmielić w maszynce wraz z cebulą i czosnkiem. Dodać przyprawy oraz natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Ewentualnie dodać wodę, tak aby z powstałej masy łatwo lepiło się kulki. Miskę z masą na falafele szczelnie przykryć folią i odstawić na minimum 30 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej, powinno go być tak ze 2 cm, aby falafele prawie w nim pływały.
Za pomocą łyżki nabierać masę, dokładnie ją ścisnąć i formować lekko spłaszczone kulki. Smażyć z obu stron około 2 minut. Upieczone odkładać najpierw na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać od razu, razem z ulubionym sosem, sałatką czy ryżem.
Dzięki sodzie oczyszczonej smażenie jest szybsze, a do tego środek falafela jest idealnie miękki.
[ndipp id=8512425362099101457 limit=3][/ndipp]