Fantastyczny krem z dyni z jabłkiem i ziemniakami
Można by powiedzieć, że od jakichś dwóch tygodni, dynia występuje w naszym menu prawie codziennie
Każdego dnia w nieco odmiennej formie
Tutaj prezentujemy najlepszy na świecie krem z dyni, kwaśnego jabłka, pora i ziemniaków.
Jedliśmy różne kremy, ale ten, jak na daną chwilę stawiamy na pierwszym miejscu
Składniki
1/2 kg dyni, oczyszczonej i obranej
3-4 ziemniaki, obrane i dowolnie pokrojone
biała część pora, dowolnie pokrojona
1 kwaśne jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 małe cebule, pokrojone w kostkę
2/3 łyżeczki estragonu
1/2 łyżeczki lubczyku
1/3 łyżeczki curry
nie cały 1 l wody
sól, pieprz
olej rzepakowy
Wykonanie
W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojone cebule, czosnek oraz por. Dusić kilka minut, co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliło.
Następnie dodać pokrojoną dynię, jabłko oraz ziemniaki.
Dokładnie wymieszać i dusić około 10 minut, nie zapominając o mieszaniu.
Po upływie żądanego czasu wlać wodę (albo bulion), dodać przyprawy i gotować pod przykryciem, do miękkości.
Wody powinno być tyle, żeby prawie zakrywały zawartość garnka.
Gdy warzywa będą miękkie, zmiksować je na gładki krem za pomocą blendera.
Podawać gorące, posypane odrobiną zielonej części pora.
Krem wychodzi bardzo gęsty, a zarazem sycący
uwielbiam krem z dyni! super przepis
My też uwielbiamy kremy z dyni, właściwie to uwielbiamy dynię w każdej postaci