Fasola czerwona z cebulą i pieczarkami
Czerwona fasola jest bogatym źródłem białka, witamin z grupy B, głównie B1 – tiaminy, która działa antydepresyjnie, poprawia pamięć i logiczne myślenie. Fasola jest ponadto bogata w potas, wapń i fosfor. Zawiera żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk. Roślina ma lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych a także błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. A do tego jest pyszna i można ją dodawać niemalże do każdej potrawy
Składniki
1 szklanka czerwonej fasoli, namoczyć na noc
3 duże cebule, albo 4 mniejsze, pocięte na piórka
300 g pieczarek, pociętych w dość cienkie paski
3 cm imbiru, drobno pokrojonego
2 ząbki czosnku, dowolnie pokrojone
4 łyżki natki pietruszki
1 szklanka passaty
2 łyżeczki majeranku
1,5 łyżeczki oregano
2 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego, opcjonalnie
papryka ostra
sól, pieprz
Wykonanie
Fasolę ugotować w świeżej wodzie, posolić pod koniec gotowania. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę oraz imbir, dusić kilka minut. Gdy cebula będzie prawie całkiem miękka dodać pokrojone pieczarki, doprawić solą, pieprzem oraz papryką ostrą i kilka minut smażyć.
Gdy cebula i pieczarki będą miękkie należy dodać passatę oraz wodę. Dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem 2-3 minuty. Dodać ugotowaną fasolę, czosnek, roztarty w palcach majeranek oraz oregano. Gotować kolejne 5 minut, na koniec dodać natkę pietruszki i ewentualnie koncentrat pomidorowy. Jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku solą, pieprzem albo papryką ostrą.
Podawać na przykład z kaszą jaglaną, pieczywem czy też ziemniakami.