Fasola pieczona z kapustą kiszoną i grzybami leśnymi
Składniki (na 6 sporych porcji)
3 szklanki suchej fasoli np. Duży Jaś, namoczyć na noc w wodzie
1 kg kapusty kiszonej, kwaśnej
2 spore garście suszonych grzybów
2 łyżeczki majeranku
3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
1/2 szklanki oleju rzepakowego
papryka wędzona ostra
sól, pieprz
Wykonanie
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na jakieś 15 minut. Fasolę po nocnym moczeniu opłukać, wlać świeżą wodę, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować około godziny, dodać łyżkę soli i gotować dalej, aż zmięknie. W międzyczasie pokroić kapustę i umieścić ją w żaroodpornym naczyniu. Zostawić 1 szklankę wody z moczenia grzybów, a resztę wylać. Grzyby delikatnie pokroić i dołożyć je do kapusty, zalać kapustę zarezerwowaną wodą, wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekać około godziny, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypiekła. Gdy fasola jest już odpowiednia, odlać szklankę wody z gotowania, a resztę przelać przez sito. Do kapusty dodać pieprz, czosnek, fasolę oraz majeranek, dokładnie wymieszać, wlać odstawioną wodę oraz olej i ponownie przemieszać. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec około godziny, kilkakrotnie mieszając w międzyczasie. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą, pieprzem i papryką wędzoną.
Przed podaniem można obsypać natką pietruszki Oczywiście potrawę można w dowolny sposób urozmaicać dodając na przykład trochę koncentratu albo sosu pomidorowego