Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to jedna z tych potraw, które są banalnie proste w wykonaniu, które jednak gotuje się długo i przy której bardzo ważne jest dobre przyprawienie :) Dobrze zrobiona fasolka powinna mieć lekko pikantny, lekko słodkawy, mocno pomidorowy, nieco egzotyczny, a zarazem klasyczny posmak wędzonki :) Smak wędzonki uzyskujemy za sprawą fantastycznej przyprawy, a mianowicie papryki wędzonej :D

Fasolka po bretońsku

Składniki

3 szklanki białej fasoli, namoczyć na noc
3 cebule, pokrojone w kostkę
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 ząbki czosnku, drobno poszatkowane
1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę
700 ml passaty (przecier pomidorowy)
2 garście natki pietruszki
4 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki lubczyku
1 łyżeczka kuminu
2/3 łyżeczki mielonego chili
1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
4 łyżki oleju rzepakowego
1,5 l wody
sól, pieprz

Fasolka po bretońsku

Wykonanie

Wodę z nocnego moczenia wylać, fasolę zalać 1,5 l świeżej wody, dodać ziela angielskie i liście laurowe i gotować do miękkości. Jak już fasola będzie dochodzić, rozgrzać na patelni olej i podsmażyć na nim paprykę oraz cebulę, na ostatnią minutę smażenia dodać kumin, rozgnieciony w palcach lubczyk oraz 2 łyżeczki majeranku. Gdy uniesie się w kuchni cudowny zapach smażonego kuminu, dodać 2 ząbki czosnku, przemieszać i odstawić z ognia.
Zawartość patelni przełożyć do garnka z fasolą, dodać przecier pomidorowy oraz pozostały majeranek, sól oraz resztę przypraw. Gotować razem parę minut. Po zdjęciu z ognia dodać natkę pietruszki, koperek oraz ostatni ząbek czosnku.
Podawać samo albo z pysznym najlepiej własnoręcznie przygotowanym i upieczonym chlebem :)

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

na google+
 

Dodaj komentarz