Fasolka z ziemniakami oraz tofu w cieście
Składniki
2/3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki piwa
1 opakowanie tofu
3 średnie ziemniaki
250 g fasolki szparagowej
6 dużych pieczarek
1 mała czerwona papryczka chilli
3 cm imbiru
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
olej rzepakowy
kumin
kurkuma
papryka słodka
gałka muszkatołowa
papryka wędzona ostra
kozieradka
chilli mielone
sól, pieprz
Wykonanie
Przygotować ciasto do tofu. Mąkę, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki chilli przesiać do miski, dodać jajko i piwo. Powoli wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto, odstawić na 20 minut. Ziemniaki obrane i przekrojone na pół ugotować na parze wraz z fasolką szparagową. Gdy będą miękkie, wyjąć, odstawić by nieco przestygły, następnie pokroić w kostkę na jeden kęs.
Na rozgrzanym oleju smażyć pokrojony w cienkie paski imbir i papryczkę chilli. Gdy zrobią się rumiane i chrupiące dodać ćwiartki pieczarek, dolać odrobinę oleju jeśli jest taka potrzeba, doprawić do smaku solą, pieprzem, dosypać łyżeczkę papryki słodkiej, kumin, kurkumę i smażyć przez parę minut. Następnie dorzucić ziemniaki i fasolkę, ostrożnie wymieszać, by pokryły się przyprawami. Dodać pokrojony czosnek, sok z cytryny, gałkę muszkatołową, paprykę wędzoną, kozieradkę i ewentualnie chilli. Jeśli jest potrzeba doprawić jeszcze solą.
W międzyczasie rozgrzać garnek (frytkownicę) z tłuszczem do 180 stopni. Tofu przekroić na plastry grubości około 1 cm, każdy plaster wysuszyć i oprószyć mąką oraz solą, następnie zanurzyć w cieście i ostrożnie włożyć do gorącego oleju. Smażyć po 4 plastry na raz, aż będą rumiane i chrupiące. Wyjąć, odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Podawać z ziemniakami i fasolką.