Fasolka z ziemniakami oraz tofu w cieście

Fasolka z ziemniakami oraz tofu w cieście

Składniki

2/3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki piwa
1 opakowanie tofu
3 średnie ziemniaki
250 g fasolki szparagowej
6 dużych pieczarek
1 mała czerwona papryczka chilli
3 cm imbiru
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
olej rzepakowy
kumin
kurkuma
papryka słodka
gałka muszkatołowa
papryka wędzona ostra
kozieradka
chilli mielone
sól, pieprz

Fasolka z ziemniakami oraz tofu w cieście

Wykonanie

Przygotować ciasto do tofu. Mąkę, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki chilli przesiać do miski, dodać jajko i piwo. Powoli wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto, odstawić na 20 minut. Ziemniaki obrane i przekrojone na pół ugotować na parze wraz z fasolką szparagową. Gdy będą miękkie, wyjąć, odstawić by nieco przestygły, następnie pokroić w kostkę na jeden kęs.
Na rozgrzanym oleju smażyć pokrojony w cienkie paski imbir i papryczkę chilli. Gdy zrobią się rumiane i chrupiące dodać ćwiartki pieczarek, dolać odrobinę oleju jeśli jest taka potrzeba, doprawić do smaku solą, pieprzem, dosypać łyżeczkę papryki słodkiej, kumin, kurkumę i smażyć przez parę minut. Następnie dorzucić ziemniaki i fasolkę, ostrożnie wymieszać, by pokryły się przyprawami. Dodać pokrojony czosnek, sok z cytryny, gałkę muszkatołową, paprykę wędzoną, kozieradkę i ewentualnie chilli. Jeśli jest potrzeba doprawić jeszcze solą.
W międzyczasie rozgrzać garnek (frytkownicę) z tłuszczem do 180 stopni. Tofu przekroić na plastry grubości około 1 cm, każdy plaster wysuszyć i oprószyć mąką oraz solą, następnie zanurzyć w cieście i ostrożnie włożyć do gorącego oleju. Smażyć po 4 plastry na raz, aż będą rumiane i chrupiące. Wyjąć, odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Podawać z ziemniakami i fasolką. :)

Fasolka z ziemniakami oraz tofu w cieście

Fasolka z ziemniakami oraz tofu w cieście

na google+
 

Dodaj komentarz