Flaczki z boczniaków

[ndipp id=6136172413435080607 limit=3][/ndipp]
Flaczki z boczniaków

Składniki

400 g boczniaków
1 duża cebula
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
2 cm imbiru
1/2 szklanki płatków owsianych
6 łyżek oleju rzepakowego
4 ziela angielskie
3 liście laurowe
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
1/4 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
1/2 łyżeczki pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
5 łyżek passaty
3 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy Dijon
sól

Flaczki z boczniaków

Wykonanie

Płatki najpierw opłukać, a następnie zalać szklanką gorącej wody, przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut. W międzyczasie pokroić marchewkę oraz pietruszkę i smażyć na patelni, na 2 łyżkach oleju. Po około 10 minutach dodać drobno pokrojony imbir i trzymać na ogniu jeszcze 5 minut. Teraz zawartość patelni przełożyć do garnka z 1,5 l wrzącej i osolonej wody. Dodać ziela angielskie, liście laurowe i gotować. Na pustej patelni usmażyć na rumiano ćwiartki cebuli i dorzucić je do garnka.
Umyte i osuszone boczniaki pokroić w cienkie paski i smażyć na pozostałym oleju, do czasu, aż się delikatnie zarumienią. Następnie dodać przyprawy, dokładnie wymieszać i przełożyć do gotującego się garnka z warzywami. Gotować na małym ogniu 35-40 minut, po czym dodać rozgnieciony majeranek oraz zblenderowane płatki, wraz z wodą w której się moczyły. Gdy flaczki ponownie się zagotują dodać passatę, wcisnąć czosnek, pogotować 2 minuty i wyłączyć. Doprawić gałką muszkatołową, solidną łyżeczką musztardy Dijon oraz solą i pieprzem. :)

Flaczki z boczniaków

Podawać gorące najlepiej z pysznym chlebkiem domowej roboty oraz natką pietruszki :)

Flaczki z boczniaków
[ndipp id=5641912535214947659 limit=3][/ndipp]

na google+
 

Wszystkie komentarze

  1. Zupka pierwsza klasa, ja doprawiłam ja jeszcze zmieloną gorczycą i jest już pyszna nawet bez „zasmażki” dziś będę ją robić po raz kolejny :)

Dodaj komentarz