Frittata ze szparagami, wędzonym tofu i kolendrą

Frittata ze szparagami, wędzonym tofu i kolendrą

Składniki

1/2 kg ziemniaków
4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
1 duża cebula, pokrojona w grubą kostkę
1/2 pęczka zielonych szparagów
1/2 wędzonego tofu, pokrojonego na kawałki
4 jajka
10 pieczarek
1/2 pęczka kolendry
Tandoori Masala
papryka wędzona ostra
świeżo zmielony czarny pieprz
sól morska

Frittata ze szparagami, wędzonym tofu i kolendrą

Wykonanie

Ziemniaki wyszorować szczoteczką(jeśli młode), albo obrać. Pokroić na kawałki i podgotować, ale nie do miękkości. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Umyć szparagi, odłamać twarde i zdrewniałe końce, odciąć główki i odłożyć, łodygi pokroić na 2 cm kawałki.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i pokrojone w plastry pieczarki, doprawić do smaku i podpiec na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy cebulka się zarumieni dodać pokrojone łodygi szparagów. Smażyć na wolnym ogniu przez około 4 minuty. Dodać podgotowane ziemniaki i wymieszać. Smażyć jeszcze przez chwilę, wymieszać z pokrojoną kolendrą, pokrojonym w plastry tofu i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Następnie zalać roztrzepanymi i przyprawionymi jajkami. Na górę rozłożyć główki szparagów i kilka plasterków tofu. Po czym wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 40 minut(czas pieczenia uzależniony jest od tego jak szybko zetnie się jajko). Podawać gorące :)

Frittata ze szparagami, wędzonym tofu i kolendrą

Fajnie komponuje się z sezonową sałatką, tutaj sałatka z botwinki, sałaty masłowej, kiełków rzodkiewki, pomidorów i korniszonów.

Frittata ze szparagami, wędzonym tofu i kolendrą

na google+
 

Dodaj komentarz