Gazpacho, czyli smaki Hiszpanii
Kuchnia Hiszpańska zawiera w sobie wszystkie dobrodziejstwa ofiarowywane przez śródziemnomorski klimat. Bogata jest m.in. w ryby, owoce morza, pomidory, a także ziemniaki. Jednak nie mogłaby istnieć bez oliwy z oliwek czy regionalnych suszonych szynek.
Kuchnia hiszpańska ogólnie
Kuchnia hiszpańska jest zróżnicowana, każdy z regionów tego kraju szczyci się innymi potrawami. Specjalnością Andaluzyjską jest np. chłodnik gazpacho. Katalończycy delektują się pan tumaką, z kolei w Walencji wszyscy zajadają pyszną paellę. Ukochanym hiszpańskim trunkiem jest niesamowicie słodka sangria, którą przygotowuje się na bazie czerwonego wina.
Na regionalne dania hiszpańskie wpłynęło wiele różnych tradycji kulinarnych, np.:
- francuską – ciasta oraz kremy,
- meksykańską – papryka czy ziemniaki,
- angielską – wyrób ginu na Balearach,
- arabską – szafran oraz ryż niektóre desery bakaliowe.
Pyszny chłodnik na upalne dni
Gazpacho to pyszne, mocno orzeźwiające i lekkostrawne danie. Wszystko, czego potrzebujemy do jego wykonania to:
- 1kg mocno dojrzałych i mięsistych pomidorów,
- mała cebulka (najlepiej cukrowa),
- pół dużego ogórka,
- strąk czerwonej papryki,
- kromka pszennego chleba bez skóry,
- 1-2 ząbki czosnku,
- łyżka białego octu winnego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- ok. 1/3 szklanki zimnej wody do rozrzedzenia,
- szczypta cukru,
- szczypta soli,
- pieprz,
- opcjonalnie odrobina ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania:
Myjemy wszystkie warzywa. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy na kawałki. Następnie bardzo cieniutko obieramy ogórka i tniemy go na plasterki. Paprykę pozbawiamy ziarenek i kroimy na cząstki. Cebulkę siekamy w ósemki. Wszystkie przygotowane warzywa umieszczamy w garnku. Przez praskę przeciskamy czosnek, dodajemy oliwę z oliwek, ocet winny, sól, pieprz, cukier oraz zioła prowansalskie. Do całości kruszymy chleb, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. W ten sposób przygotowaną zupę wstawiamy do lodówki w celu bardzo mocnego schłodzenia.
Więcej smacznych przepisów znajdą Państwo na stronie http://www.maxkuchnie.pl/przepisy/