Gazpacho, czyli smaki Hiszpanii

Kuchnia Hiszpańska zawiera w sobie wszystkie dobrodziejstwa ofiarowywane przez śródziemnomorski klimat. Bogata jest m.in. w ryby, owoce morza, pomidory, a także ziemniaki. Jednak nie mogłaby istnieć bez oliwy z oliwek czy regionalnych suszonych szynek.

Kuchnia hiszpańska ogólnie

Kuchnia hiszpańska jest zróżnicowana, każdy z regionów tego kraju szczyci się innymi potrawami. Specjalnością Andaluzyjską jest np. chłodnik gazpacho. Katalończycy delektują się pan tumaką, z kolei w Walencji wszyscy zajadają pyszną paellę. Ukochanym hiszpańskim trunkiem jest niesamowicie słodka sangria, którą przygotowuje się na bazie czerwonego wina.

Na regionalne dania hiszpańskie wpłynęło wiele różnych tradycji kulinarnych, np.:

  • francuską – ciasta oraz kremy,
  • meksykańską – papryka czy ziemniaki,
  • angielską – wyrób ginu na Balearach,
  • arabską – szafran oraz ryż niektóre desery bakaliowe.

Pyszny chłodnik na upalne dni

Gazpacho to pyszne, mocno orzeźwiające i lekkostrawne danie. Wszystko, czego potrzebujemy do jego wykonania to:

  • 1kg mocno dojrzałych i mięsistych pomidorów,
  • mała cebulka (najlepiej cukrowa),
  • pół dużego ogórka,
  • strąk czerwonej papryki,
  • kromka pszennego chleba bez skóry,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • łyżka białego octu winnego,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • ok. 1/3 szklanki zimnej wody do rozrzedzenia,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli,
  • pieprz,
  • opcjonalnie odrobina ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania:

Myjemy wszystkie warzywa. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy na kawałki. Następnie bardzo cieniutko obieramy ogórka i tniemy go na plasterki. Paprykę pozbawiamy ziarenek i kroimy na cząstki. Cebulkę siekamy w ósemki. Wszystkie przygotowane warzywa umieszczamy w garnku. Przez praskę przeciskamy czosnek, dodajemy oliwę z oliwek, ocet winny, sól, pieprz, cukier oraz zioła prowansalskie. Do całości kruszymy chleb, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. W ten sposób przygotowaną zupę wstawiamy do lodówki w celu bardzo mocnego schłodzenia.

Więcej smacznych przepisów znajdą Państwo na stronie http://www.maxkuchnie.pl/przepisy/

na google+
 

Dodaj komentarz