Gęsta pomidorowa
Nie mając zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu, postanowiliśmy zrobić szybką pomidorową Zupa jest na tyle gęsta, że nie trzeba gotować do niej ryżu ani makaronu. Oczywiście jeśli ktoś ma ochotę albo nie wyobraża sobie pomidorówki bez ryżu, to śmiało może dodać do zupy
Składniki
750 ml passaty (przecier pomidorowy)
1,5 cebuli, pokrojonej w kostkę
4 marchewki, utarte na dużych okach
kawałek selera, utartego na dużych okach
1 pietruszka, utarta na dużych okach
kawałek pora, drobno pokrojonego
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
1,5 l wody
1/2 łyżeczki mielonego chili
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kozieradki
5 łyżeczek suszonego koperku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka majeranku
4 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz
opcjonalnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, po czym dodać utarte warzywa i smażyć około 10 minut, aż warzywa nieco zmiękną. Na koniec dodać czosnek oraz przyprawy, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 1 minutę. W międzyczasie zagotować w garnku wodę z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liścia laurowego oraz suszonego koperku.
Podsmażone warzywa przełożyć do garnka z gotującą się wodą, wlać passatę. Doprowadzić do wrzenia, dodać oregano oraz majeranek i gotować około 20 minut. W razie potrzeby dodać koncentrat pomidorowy oraz doprawić solą i pieprzem.
Zajadać samo, z kromką chleba, z ryżem, makaronem czy z czym kto lubi