Gęsty sos z serka topionego
Sos jest świetnym dodatkiem do kotlecików, pulpetów, czy też można go użyć jako dip do chipsów Wystarczy odstawić go do przestygnięcia, a wówczas też nabierze gęstości i idealnie nada się do moczenia chipsów bądź nachosów.
Składniki
250 ml słodkiej śmietany 10%, może być też 18%
200 g serka topionego naturalnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pieprz
15 cm pasty wasabi
1 łyżka oleju rzepakowego
Wykonanie
Śmietanę wlać do garnka, postawić na małym ogniu i zagotować.
W międzyczasie na małej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim koncentrat pomidorowy.
Podsmażony koncentrat dodać do gotującej się śmietany i dokładnie wymieszać, po czy dodać serek topiony. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się serka i powstania dość gęstego sosu.
Na koniec dodać pastę wasabi, rozmieszać, w razie potrzeby doprawić pieprzem i można podawać