Gnocchi z dynią i prażonymi orzechami w aromatycznym maśle
Składniki
gnocchi na 4 porcje (przepis)
600 g dyni, pokrojonej na kawałki na jeden kęs
2 papryczki chili, nie za drobno pokrojone
1 duży ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
1 gałązka rozmarynu
1 gałązka bazylii
1/2 szklanki orzechów włoskich
sok z 1/2 cytryny
utarty ser do posypania (u nas długodojrzewający ale może być parmezan albo inny)
70 g masła
6 łyżek oleju rzepakowego
sól
Wykonanie
Oczyszczoną i pokrojoną dynię upiec w piekarniku w temperaturze 200°C na blasze natłuszczonej 1 łyżką oleju. Piec około 20 minut, aż będzie miękka, w połowie pieczenia obrócić dynię. Orzechy prażyć na suchej patelni. Zostawić by nieco przestygły, po czy grubo posiekać.
Zagotować duży garnek z osoloną wodą, ugotować gnocchi partiami. W woku albo na dużej patelni rozgrzać pozostały olej oraz masło, dodać papryczki i smażyć na małym ogniu 2 minuty. Następnie dodać pokrojony rozmaryn oraz czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę, mieszając, dodać trochę soli, połowę orzechów oraz sok z cytryny. Wsypać podpieczoną dynię, ugotowane gnocchi oraz pokrojoną bazylię, dokładnie wymieszać i rozłożyć na talerzach. Posypać pozostałymi orzechami oraz serem i podawać.