Gnocchi z warzywami
Składniki
Gnocchi (6 porcji)
1,3 kg ziemniaków
2 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
sól
Sos warzywny
12 pieczarek
1 duża cebula
1/2 zielonej papryczki chilli
1/2 czerwonej papryki
3 cm imbiru
1 duża cukinia
1/2 brokuła
ulubiony sos pomidorowy (u nas włoski z serem Pecorino)
olej rzepakowy
papryka ostra
sól, pieprz
Wykonanie
Ziemniaki umyte ale nie obrane wrzucić do garnka z osoloną wodą i gotować. W między czasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać pieczarki pokrojone w ćwiartki, cebulę w grube piórka, paprykę i imbir w kostkę oraz drobno skrojoną papryczkę chilli. Doprawić do smaku przyprawami i dusić pod przykryciem. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodać cukinie (skrojona w kostkę) i jeszcze chwilę dusić. W tym samym czasie drobno podzielony brokuł ugotować na parze (na al dente). Do warzyw na patelni wlać ulubiony sos pomidorowy, zagotować i na koniec dodać do niego brokuł.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, jeszcze gorące obrać ze skórki i dokładnie pognieść. Ciepłe wyłożyć na blat kuchenny (lub stolnicę), dodać przesianą mąkę i jajka. Delikatnie wyrobić ciasto, następnie podzielić je na mniejsze kawałki i rolować dłońmi wałeczki o średnicy około 2 cm, w razie konieczności podsypując mąką. Kroić na około 1,5 cm kawałki. Gotować partiami w osolonej wodzie i wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię.
Na gnocchi można zrobić wgłębienia widelcem, przez co będą wyglądać fantazyjniej, a i w ich rowki wejdzie sos