Gofry
Poniżej przedstawiamy nasze pierwsze gofry odkąd byliśmy dziećmi Kochamy gofry i będziemy na pewno eksperymentować z nimi Następna wersja będzie bezglutenowa
Składniki (8 podwójnych gofrów)
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3 jajka, oddzielnie żółtka i białka
2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szczypty soli
Sos:
mały jogurt
kilka truskawek
kilka czereśni
banan
Wykonanie
W dużej misce umieścić żółtka, cukier zwykły oraz waniliowy i dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie dodać mąkę, mleko szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz olej. Dokładnie wymieszać aby nie było żadnych grudek.
W oddzielnej misce umieścić białka, dodać do nich szczyptę soli (wówczas szybciej i lepiej się ubiją) i ubić na sztywną pianę.
Ubite białka dodać do przygotowanego ciasta i bardzo delikatnie wymieszać z masą gofrową, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
W międzyczasie przygotować ulubiony sos, bądź ubić śmietanę
Aby przygotować sos wystarczy podane wyżej składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować za pomocą blendera. Można też taki sos odstawić do zamrażarki, ale uwaga, żeby nie zrobiły się z niego lody
Gdy ciasto odstoi już swoje, rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem, za pomocą pędzelka i smażyć gofry, do momentu osiągnięcia preferowanego stopnia zarumienienia. Pieczenie trwa w zależności od gofrownicy od 6-10 minut.
Upieczone gofry kłaść na kratkę, aby przestygły, wówczas szybciej się schłodzą i będą chrupiące.
Dla urozmaicenia można dodać również do ciasta na przykład kakao