Gołąbki z kaszą gryczaną
[ndipp id=1223885057218315067 limit=3][/ndipp]
Składniki
1 średnia kapusta (biała albo włoska)
1 woreczek kaszy gryczanej
10 pieczarek
1 duża cebula
1 opakowanie granulatu sojowego
natka pietruszki
papryka wędzona ostra
sól, pieprz
Wykonanie
Kapustę podgotować, ale tak aby liście się nie rozpadały. W międzyczasie obrane pieczarki utrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Przełożyć je na patelnię, doprawić do smaku i dusić do miękkości cebuli. Przygotować dwa garnki z wodą, jeden z samą solą i ugotować w nim kaszę, a w drugim do gotującej osolonej wody, dodać pieprz, paprykę wędzoną, kurkumę, kolendrę suszoną oraz lubczyk, a następnie granulat sojowy. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu 4 minuty. Po tym czasie wystarczy przecedzić granulat przez sitko aby odlać wodę i pomieszać z resztą składników. Tak powstały farsz zawijać w liście kapusty. Przed podaniem warto jeszcze delikatnie podsmażyć przygotowane „gołąbki”
Tu podane z puree ziemniaczanym, sosem z pomidorów, pieczonymi pieczarkami i ogórkiem kiszonym
[ndipp id=2868370228047796826 limit=3][/ndipp]