Gołąbki z warzywami
Gołąbki to jedno z tych dań, które nigdy się nie nudzą i chyba nie można ich zepsuć Szkoda tylko, że przygotowanie ich jest takie pracochłonne, ale z drugiej strony nadwyżkę można zamrozić i zjeść w dowolnym momencie
Składniki
1 średniej wielkości kapusta, najlepiej w sezonie używać młodą
170 g granulatu sojowego
2 marchewki, utarte na grubych okach
kawałek selera, utarty na grubych okach
1 duża cebula, drobno pokrojona
1 papryczka chili, drobno pokrojona
1 i 1/3 szklanki ryżu
3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
3 łyżki natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego koperku
1 łyżeczka lubczyku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kozieradki
1/2 łyżeczki mielonego chili
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
Wykonanie
Ryż ugotować w osolonej wodzie, następnie przelać przez sito i umieścić w dużej misce. Do garnka wlać wodę, dodać sól, lubczyk, kozieradkę, koperek, kurkumę oraz chili i zacząć gotować na małym ogniu. W międzyczasie utrzeć warzywa i dodać je do garnka z przyprawami, gotować 10 minut, po czym wsypać granulat sojowy, dokładnie przemieszać i gotować 4 minuty. Granulat z warzywami odcedzić na sicie i dodać do ryżu.
Na małej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim posoloną cebulę oraz papryczkę chili. Do przestudzonego ryżu oraz granulatu z warzywami dodać zawartość patelni, czosnek niedźwiedzi oraz natkę pietruszki, w razie potrzeby doprawić do smaku solą. Dokładnie wymieszać.
Oczywiście w międzyczasie w wysokim garnku podgotować kapustę w osolonej wodzie. Kapusta nie powinna być zbyt miękka, aby się nie rozpadała, ale też nie za surowa. Gotową kapustę umieścić na durszlaku i ostrożnie ściągać po liściu. W każdym dużym liściu umieścić porcję przygotowanego farszu i dokładnie zawinąć. Można też na koniec użyć nitki, albo tak jak w naszym przypadku dratew
Tak przygotowane gołąbki najpierw delikatnie podsmażyć w garnku, a następnie podlać wodą i gotować. Można dodać do garnka z gołąbkami pozostałą część kapusty, nieco pokrojoną, trochę koncentratu pomidorowego, podsmażoną paprykę, cebulę, pieczarki. Wszystko razem dusić na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1 godzinę.