Gratin z ziemniaków, selera i grzybów leśnych
Składniki
1 spora garść suszonych grzybów
2 łyżki masła
1 łyżka oleju rzepakowego
4 duże ząbki czosnku
400 ml śmietany 30%
300 g korzenia selera
1 kg ziemniaków
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1/2 utartej gałki muszkatołowej
2 szczypty papryki wędzonej ostrej
sól, pieprz
Wykonanie
Grzyby moczyć przez 20 minut w 2/3 szklanki wrzącej wody. Przecedzić do czystej miski, wodę z moczenia zostawić, grzyby grubo posiekać. Masło i olej rozgrzać na dużej patelni, włożyć czosnek grubo pokrojony i smażyć 1 minutę. Dodać grzyby, smażyć jeszcze 1 minutę mieszając. Dolać wodę z grzybów, śmietanę, doprawić solą, pieprzem i papryką wędzoną. Włożyć seler i ziemniaki (pokrojone w plastry o grubości około 5 minimetrów), obrócić, aby obtoczyły się w sosie. Na małym ogniu, pod przykryciem gotować, aż warzywa będą prawie miękkie. Po tym czasie połowę zawartości patelni przełożyć do naczynia do pieczenia i obsypać natką pietruszki oraz połową utartej gałki. Dołożyć resztę ziemniaków oraz sos i posypać pozostała gałką muszkatołową. Piec w temperaturze 220 stopni, aż wierzch się zarumieni, a warzywa będą miękkie. Podawać gorące.