Groch z kapustą i grzybami leśnymi
Czasami aż się dziwimy, że głowy mamy na swoim miejscu i nie solimy herbaty Poprzez, a może dzięki naszemu roztargnieniu okazało się, że zamiast ciecierzycy namoczyliśmy groch
I tym oto sposobem można by rzec, w samym środku lata powstała potrawa raczej wigilijna
Składniki
1 szklanka grochu, namoczona na noc
1/2 kg kapusty kiszonej
2 spore garście suszonych grzybów
2 cebule, pokrojone w piórka
3 ziela angielskie
1 liść laurowy
4 łyżki oleju rzepakowego
5 łyżeczek majeranku
1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej
1 łyżeczka mielonego chili
1/2 łyżeczki kurkumy
pieprz
Wykonanie
Namoczony groch ugotować do miękkości. W międzyczasie nieco poszatkowaną kapustę umieścić w garnku, dodać pokruszone grzyby, ziela angielskie oraz liść laurowy, zalać wodą i gotować również do miękkości, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby podlewać wodą w trakcie gotowania.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebule. Gdy kapusta i grzyby będą miękkie, dodać ugotowany groch oraz podsmażone cebule, wraz z olejem na którym się smażyły. Wszystko doprawić przyprawami i gotować razem 15-20 minut.