Grochówka

Groch jest najstarszą rośliną uprawianą na kuli ziemskiej przez człowieka, niezwykle cenną i pożywną. Medycyna ludowa, wykorzystywała go do wzmocnienia organizmu, po przebytych ciężkich chorobach, stosowała go także jako środek zapobiegający ciąży. W nasionach grochu znajdują się między innymi witaminy takie jak: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, jak również: potas, sód, fluor, magnez, żelazo, kobalt, miedź, mangan, chlor, wapń, fosfor, oraz dużo łatwo przyswajalnego białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, kwas foliowy, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, biotynę. Jedzenie grochu wzmacnia układ immunologiczny, serce, chroni przed udarem, obniża nadciśnienie tętnicze, chroni przed anemią, wspomaga trawienie, chroni nerki, wątrobę, obniża cholesterol. Działają odchudzająco, utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu, zapobiega zapaleniu pęcherza moczowego, oczyszcza jelita, wzmacniają włosy i paznokcie. Można by tak jeszcze długo się rozpisywać, ale zamiast tego lepiej pamiętać o tym, żeby groch był na stałe w naszym menu :D

Grochówka

Składniki

2 szklanki suchego całego grochu
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
4 duże marchewki, pocięte dość drobno
pietruszka, drobno pocięta
1/4 selera, pociętego w małą kostkę
5 ziemniaków, pociętych w małą kostkę
2 łyżeczki lubczyku
3 łyżeczki koperku suszonego
5 łyżeczek majeranku
2/3 łyżeczki kurkumy
2/3 łyżeczki mielonego chili
2/3 łyżeczki kozieradki
1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
3 łyżki oleju
natka pietruszki
sól, pieprz

Grochówka

Wykonanie

Groch najlepiej namoczyć na noc, albo kilka godzin, następnie zlać wodę, dodać świeżą, ziela angielskie oraz liście laurowe. Gotować około 50 minut, aż groch będzie robił się miękki, po czym dodać pokrojone warzywa oraz sól i gotować 15 minut. Po tym czasie dodać ziemniaki, koperek i przyprawy, oprócz papryki wędzonej i majeranku.
Gdy ziemniaki będą miękkie dodać olej, roztarty w palcach majeranek, paprykę wędzoną, doprawić solą i pieprzem jeśli jest potrzeba, pogotować jeszcze 1-2 minuty. Na sam koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zdjąć z ognia.
Podawać gorące i posypane natką pietruszki.

Grochówka

Grochówka

na google+
 

Dodaj komentarz