Gryczane kęski

Gryczane kęski powstały z myślą o przekąsce do meczu :) Jak sama nazwa sugeruje, kuleczki powinny być małe, takie w sam raz na jeden kęs :) Oczywiście można zrobić również wersję obiadową, czyli większe kotleciki :D

Gryczane kęski

Składniki (+/- 55 kuleczek)

1,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
4 duże pieczarki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
1 cebula, pokrojona w małą kostkę
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1/2 żółtej papryki, pokrojona w małą kostkę
1 mała marchew, utarta na dużych okach
1 pietruszka, utarta na dużych okach
4 łyżki koperku
4 łyżki natki pietruszki
1 ziele angielskie
1 liść laurowy
2/3 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
2/3 łyżeczki mielonego chili
4 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki mąki grochowej
sól, pieprz

Gryczane kęski

Wykonanie

Kaszę gryczaną ugotować wraz z zielem angielskim i liściem laurowym, posolić pod koniec gotowania. Soczewicę ugotować w oddzielnym garnuszku, można lekko ją rozgotować, a następnie przesuszoną pognieść za pomocą ubijaczki do ziemniaków.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć paprykę wraz z cebulą. Następnie na tej samej patelni rozgrzać pozostały olej i usmażyć na nim posolone pieczarki, pod koniec smażenia dodać do pieczarek kumin oraz mielone chili i smażyć razem 1 minutę.
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Za pomocą łyżki nabierać farsz i lepić w dłoniach kulki wielkości orzecha, tak na jeden kęs. Kulki umieścić na blasze z natłuszczonym papierem do pieczenia, a następnie w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Piec 20 minut, w połowie pieczenia obrócić.

Gryczane kęski

Gryczane kęski

Gryczane kęski

na google+
 

Dodaj komentarz