Grzybowa-pieczarkowa

Zupa pieczarkowa kojarzy mi się ze smakiem dzieciństwa, a dokładniej z koloniami i obiadami w szkole :) . Jednak nie przypominam sobie czy u nas w domu była kiedykolwiek robiona, możliwe, że nie.
Ja bynajmniej bardzo lubię pieczarki i każdą wersję ich podania, dlatego dziś proponuję pieczarki w zupie :) .

Grzybowa-pieczarkowa

Składniki

1/2 kg pieczarek, obranych i pokrojonych w plastry
1 cebula, drobno pokrojona
garść suszonych grzybów, lekko połamanych
5 ziemniaków, pokrojonych w niedużą kostkę
2 marchewki, pokrojone w krążki
kawałek pora, drobno pokrojony
1 pietruszka, bądź 1/2 dużej, drobno pokrojona
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 łyżki masła
2-3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki tymianku
3 łyżeczki suszonego koperku
1 łyżka świeżego koperku
1 łyżeczka lubczyku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kozieradki
1/2 łyżeczki mielonego chili
1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
sól, pieprz, papryka ostra
gęsta kwaśna śmietana

Grzybowa-pieczarkowa

Wykonanie

W garnku zagotować około 2,5 l wody, dodać sól, ziele angielskie, liście laurowe, suszone grzyby oraz pokrojone warzywa. Doprawić kozieradką, kurkumą, chili oraz koperkiem suszonym i lubczykiem. Po około 10 minutach dodać pokrojone ziemniaki.
W czasie jak warzywa będą się gotować na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulkę (my cebulkę zawsze odrobinę solimy podczas smażenia). Zarumienioną cebulę przełożyć do garnka z warzywami, pilnować aby olej pozostał na patelni.
Na tej samej patelni rozpuścić masło i dołożyć pieczarki. Doprawić je solą, pieprzem, papryką ostrą, tymiankiem oraz papryką wędzoną i smażyć aż się lekko zarumienią.
Podpieczone pieczarki wraz z tłuszczem przełożyć do garnka i gotować jeszcze 15 minut. Na sam już koniec doprawić w razie czego solą, pieprzem, dodać ocet balsamiczny oraz świeży koperek i zdjąć z ognia.
Podawać najlepiej z gęstą i kwaśną śmietaną :D

Grzybowa-pieczarkowa

Grzybowa-pieczarkowa

na google+
 

Dodaj komentarz