Grzybowa z ziemniakami
Można by powiedzieć, że środek lata to słaby moment na zupę grzybową, jakże wigilijną potrawę Ale u nas ostatnio jakoś tak te wigilijne potrawy występują często
Składniki
100 g suszonych grzybów
3 marchewki
kawałek pory
ziemniaki
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki kurkumy
2/3 łyżeczki kozieradki
2/3 łyżeczki mielonego chili
3 łyżki oleju
natka pietruszki
2,5 l wody
sól, pieprz
Wykonanie
Grzyby umieścić w garnku, zalać 1 litrem wrzątku i odstawić na noc do namoczenia. Rano garnek z grzybami i wodą w której się moczyły postawić na ogniu, dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól i gotować 30 minut.
W międzyczasie obrać marchew, pokroić na duże kawałki, por umyć i również pokroić na duże kawałki. Gdy upłynie 30 minut gotowania się grzybów, dodać warzywa, wlać 1,5 l wody, olej, wsypać przyprawy i gotować jakieś 50 minut.
Zupę zdjąć z ognia, nieco przestudzić i zmiksować na gładki krem.
Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotować w osolonej wodzie, gdy będą już miękkie (ale nie rozgotowane), za pomocą łyżki przenieść jej z wody w której się gotowały do zmiksowanej zupy.
Zupę ponownie postawić na ogniu, zagotować, doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem, obficie posypać natką pietruszki i podawać.